Глоссарий





Новости переводов

07 февраля, 2024

Ghostwriting vs. Copywriting

30 января, 2024

Preparing a scientific article for publication in an electronic (online) journal

20 декабря, 2023

Translation and editing of drawings in CAD systems

10 декабря, 2023

About automatic speech recognition

30 ноября, 2023

Translation services for tunneling shields and tunnel construction technologies

22 ноября, 2023

Proofreading of English text

20 ноября, 2023

Chatbot machine learning language service



Глоссарии и словари бюро переводов Фларус

Поиск в глоссариях:  

Bacteria

Глоссарий по йогуртам
  1. Yogurt is made by curdling milk with purified cultures of two special bacteria, lactobacillus bulgaricus and streptococcus thermophilus. the other commonly-used strains are bifidus, l. acidophilus and s. thermophilis. in an attempt to make their products

  2. Microorganisms often composed of a single cell.

  3. A domain of prokaryotic, microscopic, unicellular organism

  4. One celled microorganisms which do not have a nuclear membrane.


Бактерия, русский
    Bacteria


Бактерии, русский
  1. (от греч . bakterion - палочка), группа микроскопических, преимущественно одноклеточных организмов. относятся к "доядерным" формам - прокариотам. в основу современной классификации бактерий, по которой все бактерии делят на эубактерий (грамотрицательные бактерии и грамположительные бактерии, микоплазмы) и архебактерий, положено строение их клеточной стенки. по форме клеток бактерии могут быть шаровидными (кокки), палочковидными (бациллы, клостридии, псевдомонады), извитыми (вибрионы, спириллы, спирохеты); диаметр 0,1-10 мкм, длина 1-20 мкм, а нитчатых многоклеточных бактерий - 50-100 мкм. некоторые бактерии образуют споры. многие подвижны, имеют жгутики. питаются, используя различные органическиее вещества (гетеротрофы) или создавая органические вещества клеток из неорганических (автотрофы). способны расти как в присутствии атмосферного кислорода (аэробы), так и при отсутствии (анаэробы). участвуют в круговороте веществ в природе, формировании структуры и плодородия почв, в образовании и разрушении полезных ископаемых; поддерживают запасы углекислого газа в атмосфере. используются в пищевой, микробиологической, химической и других отраслях промышленности. патогенные (болезнетворные) бактерии - возбудители болезней растений, животных и человека. полагают, что бактерии - первые организмы, появившиеся на земле.

  2. Палочковидные микробы, относящиеся к прокариотам.


Bacteria, испанский



Lactobacillus, английский
    A genus of gram-positive bacteria which produces lactic acid from glucose and may be found in the digestive tract and the vagina


Streptococcus, английский
    A genus of bacteria which grows in long chains, and causes fevers such as scarlet fever, tonsillitis and rheumatic fever (note: the plural is streptococci.)


Acidophilus, английский
    Lactobacillus acidophilus is a strain of live bacteria added to some yogurts for certain health purposes, including better digestion. they have no impact on the flavor of the product, and can be consumed by any adult whether or not prescribed by a healthc


Microorganisms, английский
  1. In paint technology, bacteria and fungi which are harmful to liquid paint and dry paint films. bactericides and fungicides are added to paints to inhibit the growth of these organisms.

  2. Organisms that are visible only under a microscope


Microscopic, английский
  1. Observable only with the aid of a microscope.

  2. Objects or organisms that are too small to be seen with the naked eye.


Unicellular, английский

Microorganism, английский
  1. Microorganismo

  2. An organism which can only be seen under a microscope and which may cause disease. viruses, bacteria and protozoa are microorganisms.

  3. Generally, an organism that is too small to be seen without a microscope; also known as a microbe


Bifidus, английский
    A strain of beneficial bacteria often included in probiotic cultures. see also probiotic.


Active yogurt cultures, английский
    In some techniques of yogurt-making the bacteria survive processing, so packages will be thusly labeled. in other techniques, the milk is pasteurized again after the cultures are added, so the bacteria are destroyed. these packages are labeled “heat-treat