Глоссарий





Новости переводов

19 апреля, 2024

Переводы в мебельном производстве

18 апреля, 2024

Вариации английского языка в разных странах мира. Часть 4

18 апреля, 2024

Редактирование текста с целью его улучшения

18 апреля, 2024

На сайт бюро переводов добавлен глоссарий химических терминов

17 апреля, 2024

Отличия транскреации от традиционного перевода

15 апреля, 2024

Локализация пользовательского опыта и интерфейса сайта

11 апреля, 2024

Процесс локализации веб-сайта на WordPress



Глоссарии и словари бюро переводов Фларус

Поиск в глоссариях:  

Майонез (соус из желтков, растительного масла, лимонного сока, уксуса)

Словарь кулинарных терминов (русский-английский)


    Mayonnaise, английский
      There are several explanations of the origin of this name, the most popular being that it arose after the naval battle of minorca in 1756. at the beginning of the seven year’s war, admiral john byng sailed from gibraltar with reinforcements for britishheld minorca. by the time he arrived, the island had been overrun by a french invasion force, which was besieging the garrison at port mahon, and a french fleet stood in his way. the ensuing battle was inconclusive, but byng returned to gibraltar, making no attempt to land his embarked troops. fort saint philip fell, and byng was later court-martialed and shot for failure to complete his mission. meanwhile, the french ground commander, marechal duc louis de richelieu, had ordered a victory dinner, for which his chef invented a new sauce of eggs and oil beaten onto an emulsion, naming it maonnaise, after mao the catalan name for port mahon.




    Меренга (безе), русский

    Мармелад (с цельными фруктами), русский